Opas tekoälyn etiikkaan

Opas tekoälyn etiikkaan on Turku AI Societyn julkaisema populaariteos tekoälykehitykseen sisältyvistä eettisistä haasteita ja kysymyksistä.

Oppaan tekemisen lähtökohtina ovat:

1) Teknologian ja tekoälyn yhteiskuntaa muuttava voima on tunnistettu laajasti. Tekoälyteknologioiden käyttöönotto ottaa vasta ensiaskeliaan, mutta muutosvauhti on suuri. Populaariteoksia tarvitaan, että merkittäviin yhteiskunnallisiin debatteihin osallistumisen edellytykset olisi hallussa mahdollisimman monella.

2) Suomenkielistä kirjallisuutta ja tiedettä popularisoivia artikkeleja julkaistaan vähän. Erityisesti viime vuosien voimakkaasta teknologiaetiikan noususta on saatavilla hyvin rajatusti suomenkielisiä artikkeleja tai teoksia.

3) Opas tekoälyn etiikkaan on päivittyvä projekti: Tekoälyteknologioiden soveltaminen on vasta alussa ja tekoälyteknologioiden käyttöönottoa koskevat eettiset kysymykset ovat vasta muotoutumassa. Oppaan työstössä on huomioitu se, että esimerkiksi vuoden päästä voimme tietää monesta asiasta jo paljon enemmän. Oppaasta julkaistaan seuraava versio keväällä 2020.
 

Lataa oppaan PDF-versio >>

Printtiversio: Oppaan printtiversiot ovat menossa oppimateriaali-, luennointi- ja sidosryhmäkäyttöön. Jos olet kiinnostunut saamaan printtiversion itselleni, ota yhteyttä!